Indborede jordsøm ved Danmarks bedst bevarede koldkrigsbunker

Den gamle bunker, REGAN Vest, er ved blive gjort klar til besøgende. Hercules Fundering har derfor kørt maskinerne langt ind i Rold Skov for at stabilisere skråningerne omkring den kommende velkomst- og udstillingsbygning. Et arbejde, som udføres med en hel særlig funderingsmetode.

I Rold Skov syd for Aalborg ligger en kridtbakke, der gemmer på et helt unikt stykke uberørt dansk kulturarv. For skjult, 60 meter under jordens overflade, finder man REGAN Vest (Regeringsanlæg Vestdanmark), der blev bygget i 1960’erne som en hemmelig atombombesikker bunker, der i tilfælde af krig skulle huse regent og regering.

Til næste år skal bunkeren åbnes som museum, og Hercules Fundering arbejder derfor på fuld kraft med at bore jordsøm, der skal stabilisere skråningerne omkring den 1.135 kvadratmeter store velkomst- og udstillingsbygning ved siden af bunkeranlægget. Den kommende bygning skal tage imod museumsgæster og formidle historien om Danmark under Den Kolde Krig.

Kompleks stabiliseringsløsning

Hercules Fundering udfører opgaven for Gunner Nielsen A/S, der har vundet anlægsentreprisen på projektet. Forud for projektet har Hercules Fundering gennemført et testprogram for at fastlægge kalkens bæreevne, så den nye velkomst- og udstillingsbygning er sikret et solidt fundament i fremtiden.

”Det er en spændende at være en del af et projekt, som bidrager til vores fælles danmarkshistorie. Vores arbejde består i at projektere og stabilisere en skråning på 1.660 m2 med 452 indborede jordsøm, som er en form for jordankre”, siger Jonathan Møller Jørgensen, Senior Design Ingeniør i Hercules Fundering, NCC.

Han fortæller, at det er et meget komplekst projekt, som primært skyldes det kuperede terræn, det begrænsede byggefelt og hensynet til den følsomme natur i området.

Skråningen er op til 12 meter høj og står med en hældning 2:1. Ved at installere jordsømmene forskydes brudfiguren bagud i skråningen, og herved forbedres stabilitetsforholdet. Skråningen udgraves i flere etager. For hver etage borer Hercules Fundering en ny række jordsøm, hvorefter der afgraves yderligere en etage. Jordsømmene bores ind i de intakte kalkaflejringer og injiceres.

”Det er en meget speciel løsning, som ikke ses så ofte i Danmark. Det er nemlig ganske få steder i landet, at vi har så gunstige jordbunds- og grundvandsforhold, som tillader en sådan løsning”, siger Jonathan Møller Jørgensen”.

Når jordsømmene er etableret, skal skråningen beklædes med et geonet, der skal forhindre nedfalden jord og lokale overfladeskred. Herefter skal skråningen beplantes for yderligere at stabilisere overfladen.

FAKTA

Hercules Fundering stabiliserer i alt 1.660 m2 skråning med i alt 452 jordsøm. Foruden selve jordsømmene har Hercules planlagt og gennemført supplerende geotekniske undersøgelser, planlagt og gennemført testprogram for jordsømmene og projekteret og tegnet facingsystemet i samarbejde med leverandøren og anlægsentreprenøren.

REGAN Vest (Regeringsanlæg Vestdanmark) er en 5.500 m2 stor atomsikker bunker, der i al hemmelighed blev opført i årene 1963-1968 med det formål at huse regering og regent i tilfælde i af en atomkrig. Anlægget var en del af beredskabet frem til 2012, men blev fredet i 2014 og snart kan åbne op for offentligheden.

Det er AART architects som sammen med et team bestående af udstillingsarkitekterne Thøgersen & Stouby, landskabsarkitekterne SLA samt rådgivende ingeniørfirma Niras, skal realisere velkomst- og udstillingsbygningen til det nye REGAN Vest – Danskernes Koldkrigsmuseum.

Læs mere om projektet

Gå tilbage
Kontakt os for et tilbud
  • Kontakt os for et tilbud

    Få hjælp til alle former for fundering til virksomheder og byggeentreprenører. Se et udsnit af vores tidligere projekter her ›

    • Læs mere om vores privacy policy